Nieuws

Dag van de Mantelzorg 10 november

Een mantelzorger zorgt langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Vaak is dat een partner, kind of ander familielid, maar het kan ook een buur of goede vriend zijn. Die zorg is vaak onzichtbaar. Daarom zetten we, in de week van 10 november, mantelzorgers in de schijnwerpers: want hun zorg mag gezien worden.

De Dag van de Mantelzorg is een initiatief van MantelzorgNL. Het is een dag waarop er extra aandacht is voor de 5 miljoen mantelzorgers in Nederland. Op de Dag van de Mantelzorg worden er door heel het land verschillende activiteiten georganiseerd om mantelzorgers in het zonnetje te zetten.

Mantelzorg waardering

Als mantelzorger lever je een belangrijke bijdrage aan de zorg voor je naaste. Gemeentes waarderen deze inzet van mantelzorgers. Ze laten dat jaarlijks blijken via de mantelzorgwaardering, ook wel een mantelzorgcompliment genoemd. Gemeentes kunnen het budget naar eigen inzicht inzetten. De invulling verschilt daardoor per gemeente. Zo ontvingen mantelzorgers in Roosendaal een waardering in de vorm van de ROOSCadeaukaart. In Bergen op Zoom bestaat de waardering uit een VVV bon, een positiviteitskalender, de methodiek BordjeVol en een sociale kaart voor mantelzorgers. Tevens werd er een hight-tea georganiseerd. De gemeente Steenbergen nodigde mantelzorgers uit voor een lunch bij de lokale horeca. In deze gemeente ontvangen mantelzorgers, als zij zich registreren, de mantelzorgwaarderingspas. Deze duurzame pas wordt jaarlijks opgewaardeerd met een geldbedrag, waarmee men bij diverse lokale winkeliers aankopen kan doen.

Mantelzorg ondersteuning

Mantelzorgondersteuning helpt mantelzorgers om hun zorg taken zo lang mogelijk goed en gezond uit te kunnen voeren. Zo kan het voorkomen dat de mantelzorger zelf moeite krijgt met het combineren van zorg, en het eigen gezin of werk. Heb je hulp nodig bij het verlichten van de mantelzorgtaken? Neem dan contact op met Mantelzorgondersteuning of Inwonersondersteuning in jouw gemeente.

Stel uw vraag