Nieuws

Odensehuis Bergen op Zoom opent op woensdag 19 augustus

Op woensdag 19 augustus opent in ontmoetingscentrum De Korenaere een Odensehuis. Dat is een laagdrempelig inloophuis voor mensen met geheugenklachten of (lichte) dementie en hun partner, familie of vrienden. Die kunnen er vanaf die datum op maandag- en woensdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur en op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht voor lotgenotencontact, activiteiten of gewoon een gezellig kopje koffie of een lunch.

Heeft u geheugenklachten of kent u mensen met geheugenklachten of dementie in uw omgeving? De kans is groot dat u deze vraag met 'ja' beantwoordt. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Alzheimer Nederland geeft aan dat de kans voor vrouwen zelfs groter is: 1 op de 3. Hoewel het krijgen van dementie voor veel mensen een schrikbeeld is, kunnen de meeste mensen na de diagnose nog jaren redelijk functioneren. Het gedrag en het geheugen veranderen, maar de interesses en het gevoel mee te willen blijven doen, zijn vaak nog lange tijd aanwezig.

Activiteiten en gezelligheid

In het Odensehuis in Bergen op Zoom krijgen mensen met geheugenklachten en dementie de kans om hun eigen keuzes te blijven maken: de keuze om te komen en gaan wanneer ze willen en de keuze om deel te nemen aan activiteiten die hen aanspreken. De activiteiten kunnen bestaan uit sport en spel (bv. Rummikuppen, poolbiljarten of wandelen), muziek luisteren of creatieve en culturele activiteiten. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen een kopje koffie te drinken en een praatje te maken.

Ook voor naasten

Bent u een naaste van iemand met geheugenklachten of dementie? Ook dan bent u welkom in het Odensehuis. U kunt er terecht voor een luisterend oor en wat ontspanning. Vaak wordt ook uw wereldje kleiner door de zorg voor uw partner, ouder of familielid. Er valt immers veel te regelen, beslissingen kunt u vaak niet meer overleggen met uw naaste en soms is het lastig om uw naaste wat langer alleen thuis te laten. Naar het Odensehuis kunt u tezamen gaan,  maar dit hoeft niet.

Gratis toegang

De toegang is gratis. Wel betaalt u voor de consumpties die u gebruikt. Het Odensehuis in Bergen op Zoom werkt nauw samen met de casemanagers dementie, het Alzheimercafé,  Dementienetwerk West-Brabant, het mantelzorgsteunpunt en andere organisaties die te maken hebben met mensen met dementie.

Graag even aanmelden

In verband met de richtlijnen van het RIVM kunnen we maar een beperkt aantal mensen ontvangen. Wij willen u daarom vragen om u van te voren aan te melden. Dit kan telefonisch of via e-mail bij Hanny Vos: odensehuis@svwboz.nl of 06-40791334. Het Odensehuis is gevestigd in ontmoetingscentrum de Korenaere, Korenmarkt 7 in Bergen op Zoom. 

Stel uw vraag