Nieuws

WijZijn Traverse Groep zet vrijwilligers in de spotlights

In het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet geeft WijZijn Traverse Groep op donderdag 30 september vrijwilligers een podium. Van 16.00 – 17.00 uur gaat Maarten van den Boom, tijdens een talkshow ‘De kracht van vrijwilligers’ op Zuidwest tv, in gesprek met vrijwilligers en professionals en vertegenwoordigers uit de regio. Persoonlijke verhalen van mensen die dagelijks het verschil maken voor een ander. Wat is hun drijfveer, waar halen zij voldoening uit en welke betekenis heeft vrijwilligerswerk voor hen?  De kracht van vrijwilligers en het belang voor onze maatschappij staat tijdens deze talkshow centraal.

Vrijwilligers zijn onmisbaar

In Nederland werken zo’n 5,5 miljoen mensen als vrijwilliger. Deze mensen maken dagelijks het verschil voor een ander. Ook voor WijZijn Traverse Groep zijn vrijwilligers onmisbaar. Meer dan 700 vrijwilligers zijn aangesloten bij de organisatie. De vrijwilligers lezen voor, bemiddelen bij burenruzies of helpen mensen met hun administratie. Ze geven computershulp, klussen of doen boodschappen. Ze praten met kwetsbare mensen in de wijk, geven voorlichting op school of helpen bij opvoedvragen. Afhankelijk van de wensen van de vrijwilliger, wordt gekeken welk werk het beste past. Ook heeft de organisatie een Vrijwilligersacademie waar verschillende trainingen en workshops worden aangeboden.

Waardering

Caroline Maat, coördinator bij het Vrijwilligers Informatie Punt, kwam vorig jaar met het idee voor deze talkshow. “Met deze talkshow spreken we onze waardering uit naar alle vrijwilligers door hen een podium te bieden. Daarnaast laten we, aan de hand van de persoonlijke verhalen, zien wat de impact is van vrijwilligerswerk en hoe het een bijdrage levert aan het welzijn en de gezondheid van anderen en van jezelf. Tot slot willen we met deze talkshow mensen aanmoedigen om ook vrijwilliger te worden, want iedereen kan van betekenis zijn voor een ander.”

Tafelgasten

Bestuurder Ad van Rijen van WijZijn Traverse Groep en wethouder Mignon van der Zwam van de gemeente Bergen op Zoom verzorgen de aftrap van deze talkshow. Zij zijn de eerste tafelgasten en staan stil bij het belang van vrijwilligerswerk voor het individu en de regio. Daarna delen vrijwilligers hun persoonlijke verhaal en komen professionals aan het woord van verschillende projecten waarin vrijwilligers een centrale rol vervullen. De uitzending is op donderdag 30 september live te volgen op Zuidwest.tv. Daarnaast is het mogelijk om de uitzending later terug te kijken op de website van Zuidwest.tv.

Vrijwilliger worden

Inwoners uit de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Steenbergen, Roosendaal, Rucphen en Woensdrecht die interesse hebben in vrijwilligerswerk bij WijZijn Traverse Groep, kunnen voor meer informatie terecht op de website.

Met dit initiatief sluit WijZijn Traverse Groep aan bij de landelijke campagne ‘Mensen maken Nederland’ waarmee het platform mensen uitnodigt om zich vrijwillig in te zetten voor de samenleving.

Stel uw vraag