Referenties

De wijk waarin je woont, ben je zelf!

Leo Stoffelen is vrijwilliger bij buurtpreventie

De betaalde baan van Leo Stoffelen (64) stopte 4 jaar geleden. Sindsdien besteedt hij het leeuwendeel van zijn tijd aan vrijwilligerswerk. Onder andere bij buurtpreventie Noordgeest, de Bergse wijk waar hij woont. 

“Vier keer per week lopen we in de wijk, afwisselend overdag en ’s avonds. Op doordeweekse dagen met twee mensen, in het weekend met z’n drieën. Het geeft wijkbewoners een veilig gevoel. Omdat er zo’n 35 mensen betrokken zijn bij de buurtpreventie in Noordgeest, hoef ik maar eens in de 3 weken op pad. Een ronde neemt 1 tot 2 uur in beslag. Soms neem ik diensten van anderen over, omdat ik het gewoon erg leuk vind om te doen. 

Ogen en oren van de wijk

Alles wat met veiligheid heeft te maken is ons werk: illegale dumping van vuilnis, losse stoeptegels, gevaarlijk geparkeerde auto’s, openstaande ramen. We melden misstanden aan de gemeente met de BuitenBeter-app, waarschuwen mensen voor inbreekgevaar en gaan in gesprek met jongeren die overlast veroorzaken. Soms laten we een geschreven kaartje achter als we iets geconstateerd hebben. Zijn er dingen waar de politie bij moet zijn, dan schakelen we hen in. Andersom gebeurt het ook, dan vraagt de politie ons bijvoorbeeld om uit te kijken naar personen of voertuigen die ze zoeken. 

Positief benaderen

Wijkbewoners staan over het algemeen open voor een praatje met ons. Het hangt natuurlijk af van de manier waarop je ze aanspreekt. Als je start als buurtpreventievrijwilliger, dan krijg je een cursus waarin je leert hoe je dit handig doet. Met een opgeheven vinger is niet de manier. Een positieve benadering werkt vaak wel. Je krijgt ook de mogelijkheid om een reanimatie- of EHBO-cursus te volgen. Overigens wordt je eerst gescreend door de gemeente: buurtpreventievrijwilligers moeten van onbesproken gedrag zijn.

Korte lijntjes

Van elke ronde gaat een verslag naar de coördinator buurtpreventie. Deze kijkt of er punten in staan die aandacht verdienen. De coördinator heeft korte lijntjes met bijvoorbeeld de wijkagent, de gemeente, wooncorporatie Stadlander en WijZijn Bergen op Zoom. Een afvaardiging van alle Bergse wijken komt periodiek bij elkaar. Daar zijn genoemde partijen dan ook bij aanwezig en bekijken we stadsbreed hoe de wijken ervoor staan.

Eigen verantwoordelijkheid

Niet alleen buurtpreventie draagt bij aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijk, iedereen die er woont, draagt eraan bij. De wijk ben je zelf. Houd de openbare ruimte rond je woning netjes en geef meldingen met de BuitenBeter-app door aan de gemeente, bijvoorbeeld over kapotte straatverlichting.

Elkaar aanspreken

Het allerleukste aan dit werk vind ik de sociale contacten. Met de mensen in de wijk, maar ook met de medevrijwilligers. Met je buurtpreventiejas aan leg je net wat gemakkelijker contact dan zonder. Hoewel ik de jas niet aan hoef te hebben om op iemand af te stappen, hoor. Dat wil ik mensen op het hart drukken: durf elkaar aan te spreken en help elkaar. Als je ziet dat iemand afval dumpt hoef je geen tirade af te steken, je kunt hem of haar ook je aanhanger lenen. Als iedereen weet dat je oude wasmachines gratis kunt laten ophalen, worden er geen meer in het bos achtergelaten!” 

Ook interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Neem contact op met WijZijn Traverse Groep voor het vinden van passend werk. Lees meer over het doen van vrijwilligerswerk.
 

Stel uw vraag